Jesteś tutaj

Ciepło, cieplej, gorąco

Kurtka, szalik czy ciepła kąpiel po powrocie do domu? Z zimnem radzimy sobie na różne sposoby. Wszystkie jednak na nic, jeśli zapomnimy o rozgrzewaniu od środka. Wtedy z pomocą przychodzą nam zioła i przyprawy.

Jeśli przed wyjściem nie zapominamy się ubrać, dlaczego tak łatwo przychodzi nam pomijanie śniadania? Kiedy jest zimno, warto sięgać szczególnie po te w wersji na ciepło. Owsianka z jabłkami i orzechami rozgrzeje jeszcze bardziej, jeśli dodamy do niej cynamon Galeo. Jeśli wolisz jajecznicę, dosyp do niej więcej niż zwykle pieprzu czarnego Galeo lub sięgnij po szczyptę chili Galeo.

Zimą, chociaż często o tym zapominamy, odpowiednie nawadnianie jest równie ważne, jak latem. Gdy za oknem mróz, dbajmy jednak o to, żeby napoje po które sięgamy były ciepłe lub przynajmniej letnie. Do herbaty, najlepiej owocowej bądź ziołowej, czy do wody z cytryną warto dodać szczyptę imbiru Galeo, który szybko pobudzając krążenie, dodatkowo nas rozgrzeje.

Przemarznięci na kość po powrocie do domu, przygotujmy szybkie, lecz pikantne danie, sięgając po chili lub pieprz czarny Galeo. Nieważne czy robimy klasyczną pomidorową, orientalne curry czy po prostu wrzucamy do piekarnika udka z kurczaka bądź warzywa – przyprawy sprawią, że szybciej zrobi nam się ciepło.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Jesień pachnie i smakuje jabłkami. Najlepiej w postaci pysznych deserów. Galeo radzi, jak przygotować je z cynamonem, tymiankiem oraz żelatyną.

Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor. Właśnie dlatego zioła i przyprawy są tak ważne w codziennym gotowaniu. Galeo radzi, aby jesienią i zimą nie żałować w kuchni szczególnie cynamonu, bazylii i oregano.

X