Jesteś tutaj

Syropy Herbapol-Lublin teraz również z witaminą D

Kilkumiesięczny okres zimowy to czas, w którym bardziej niż zwykle brakuje nam ciepłych promieni słońca i naturalnej energii. Krótkie i chłodne dni skłaniają nas do wzbogacenia i urozmaicenia diety, aby w naturalny sposób wzmocnić naszą odporność. Jednocześnie nie zawsze pamiętamy, jak ważna jest w tym czasie witamina D, której niedobór może dotyczyć blisko 90% Polaków. Z myślą o nas i naszych najbliższych Herbapol-Lublin przygotował nową formułę syropów owocowych, które teraz, oprócz witaminy C, zawierają również witaminę D.

Organizm pozyskuje witaminę D przede wszystkim syntezując ją w skórze pod wpływem promieni słonecznych (UV-B). Drugim ważnym źródłem jest różnorodna i odpowiednio zbilansowana dieta. Jednak, jak podkreśla dr inż. Elżbieta Wierzbicka, Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specyfika strefy klimatycznej w Polsce, jak również zmiana stylu życia, a w konsekwencji ograniczona ekspozycja na słońce oraz dieta, zawierająca zbyt małe ilości witaminy D sprawiają, że jej niedobór stał się istotnym problemem w Polsce zarówno wśród dzieci, młodzieży, jak i dorosłych.

– Witamina D pełni szczególną i bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Bierze bowiem udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości oraz zębów. Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia z przewodu pokarmowego i jest istotnym czynnikiem w profilaktyce osteoporozy. Znaczny deficyt tej witaminy jest przyczyną krzywicy u dzieci i osteomalacji, czyli zaburzenia mineralizacji, u dorosłych. Ponadto witamina D jest kluczowa dla prawidłowego działania wielu innych komórek i tkanek organizmu. Pomaga utrzymać prawidłową pracę mięśni, zwiększa odporność organizmu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, m.in. układu kostno-stawowego, oddechowego, sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy zaburzeń neurodegeneracyjnych – mówi dr inż. Elżbieta Wierzbicka.

Witamina D występuje w ograniczonej liczbie produktów spożywczych. Dlatego szczególnie ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta, zawierająca pokarmy naturalnie bogate w witaminę D oraz produkty w nią wzbogacone, które mogą znaleźć się zarówno w żywieniu osób dorosłych, jak i dzieci.

Pachnąca latem malina, soczysta truskawka czy wyrazista, pełna smaku wiśnia to mocno owocowe syropy Herbapol, które goszczą w naszych domach przez cały rok. Orzeźwiająca propozycja w upalne dni, jak i rozgrzewający napój w chłodniejsze wieczory – teraz wszystkie warianty smakowe o pojemności 420 ml, dostępne w standardowej ofercie marki są z dodatkiem witaminy C i D! Wybrane smaki syropów owocowych marki Herbapol są bez konserwantów i sztucznych barwników. W zależności od pomysłu, można je wykorzystać na wiele sposobów. Jako dodatek do herbaty, napojów, koktajli, a nawet dań deserowych – domowych naleśników, kisieli, lodów czy gofrów. Idealne na każdą okazję i o każdej porze roku.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Marka Big-Active, w której portfolio znajdują się czerwone herbaty z dodatkiem cytrusów, zachęca do poznania ciekawostek dotyczących czerwonej herbaty Pu-Erh oraz sposobów jej zaparzania. 

Herbapol-Lublin wprowadza na rynek linię produktów ekologicznych. Nowości posiadają certyfikat jednostki certyfikującej Ekogwarancja PTRE sp. z o.o. Charakterystyczny „zielony listek”, który jest potwierdzeniem wysokiej jakości produktów, spełniających wymagania norm dla produkcji ekologicznej pojawi się na wszystkich produktach BIO marki Herbapol. Jako pierwsze na rynku dostępne są syropy owocowe w dwóch wariantach smakowych: Malina BIO i Aronia BIO.

X

Przeczytaj również